Jussi-Pekka Pyy

Agrologi, 3. polven maanviljelijä — Koivula, Ala-Temmes

“70 vuotta hoidettu sukutilaa. Itse otin vetovastuun tilasta huhtikuussa 2018.”

Mitä tarkoittaa olla gluteenittoman kauran viljelijä?

Pitää olla tarkkana. Tarkempana kuin tavallisen kauran viljelijän.

Kauran laadun kanssa pitää olla tarkkana. Kesällä pitää kävellä kaikki pellot läpi ja käsin kitkeä vieraat viljat pois pellosta. Gluteenittomuus on käsityötä. Myös koneet ja siilot pitää tutkia, ettei niissäkään ole vieraiden viljojen jyviä.

Millaista yhteistyö 65 Oats:n kanssa on?

Kehittävää monella tapaa. Saa ja joutuu opettelemaan uusia asioita. Gluteenittoman kauran viljely ja toimitus 65 Oats:lle on kannattavampaa. He esittelivät tuleville sopimusviljelijöille omat suunnitelmansa ja vakuuttivat minut tuotantosuunnasta. Jaamme samoja arvoja ja uskomme, että gluteenittomalle luomukauralla riittää kysyntää sekä kotimaassa että ulkomailla. Nyt kaurasato odottaa siilossa kevättä ja toimitusta 65 Oats:lle. Me kaikki odotamme innolla tämän uuden yhteistyön satoa.

”Gluteenittomuus on käsityötä.”

Miksi kaura?

Tilallamme on aina viljelty kauraa. Kaura menestyy hyvin täällä pohjoisessa. Vaikka viime kesä oli erittäin kuiva, niin meidän maaperä sitoo hyvin kosteutta eikä kuivuus aiheuttanut satokatoa. Ja kauran tulevaisuus näyttää hyvältä. Sen terveellisyys ja gluteenittomuus kiinnostavat maailmanlaajuisesti.