Tarina

Perheemme mylly sijaitsee Utajärvellä, 65. leveyspiirillä. Kauramyllymme on maailman pohjoisin ja samoin seutu jossa, kauraa voi kasvattaa.

Isoisämme Armi työskenteli myllyalalla koko ikänsä. Oman myllyn hän perusti vuonna 1962. Hänen neljä poikaansa kasvattivat pienen paikallisen myllyn Suomen viiden suurimman kaupallisen myllyn joukkoon. Nyt kolmas sukupolvi jatkaa perheyrityksen ja myllyperinteiden parissa. Heidän katseissa siintää myös kansainväliset markkinat.

Hyvä maku on yksi merkki laadusta, puhtaus toinen. Gluteeniton kaura tarkoittaa meille myös puhtautta, koska kaura on luonnostaan gluteenitonta. Vuonna 2019 valmistunut uusi kauramyllymme on yksi harvoista, pelkästään gluteenittoman puhdaskauran käsittelyyn keskittyneistä kauramyllyistä. Haluamme, että tämä ainutlaatuinen raaka-aine pysyy puhtaana koko ketjussa, jotta siitä pääsee nauttimaan mahdollisimman moni.

Kaura viihtyy pohjoisen puhtaassa ja karussa luonnossa paremmin kuin moni muu. Lyhyet, intensiiviset kesät hellivät kauraa ja kylmät talvet kohtelevat ankaralla kädellä tuholaisia. Nämä olosuhteet tekevät kaurastamme vaaleampaa ja suurempaa kuin muualla. Myös parempaa, jos meiltä kysyy, mutta kannattaa toki maistaa itse.

Kauran kasvattamisella on täällä pohjoisessa pitkät perinteet. Meidät kaikki on kasvatettu kaurapuurolla, joten tiedämme kaurasta kaiken. Tervetuloa kauran leveyspiirille.

Mikä tekee kaurastamme ainutlaatuista

Gluteenittomuus

Kaura ei sisällä gluteenia vaan on luonnostaan gluteenitonta. Tavallisesti kauraa viljellään ja käsitellään muiden viljojen ohessa ja siksi sen joukkoon päätyy sen verran paljon gluteenia sisältäviä viljoja, että viralliset gluteenirajat ylittyvät. Haluamme varmistaa maailman parhaan kauran gluteenittomuuden pellolta pöytään, jotta kaikki voisivat nauttia siitä, myös keliaakikot ja muut gluteenitonta ruokavaliota seuraavat muiden muassa. Näin ollen uusi myllymme ja sopimusviljelijämme keskittyvät vain ja ainoastaan gluteenittomaan puhdaskauraan.

6-7 kuukauden pakkanen

Kun lämpötila laskee alta nollan, niin luontoäiti hoitaa suurimman osan tuholaisista vähentäen torjunta-aineiden tarvetta. Taas yksi syy rakastaa paukkupakkasia ja kuunnella hiljaisuutta kaamoksen keskellä.

Yötön yö

Aurinko paistaa näillä korkeuksilla parhaimmillaan 22 tuntia vuorokaudessa. Pohjoisen kesä on lyhyt, mutta todella intensiivinen, mikä avittaa kauran kasvua ja antaa kaurallemme oman luonteen.

Pohjoisen puhdas vesi

Kaura kaipaa vettä ja paljon. Ja meillähän yleensä kesäisin sataa. Meidän ei tarvitse haaskata viljelyyn puhdasta juomavettä. Vaikka toki meidän tuhansien järvien maa onkin kuuluisa myös runsaista ja puhtaista pohjavesivaroistaan.

Ekologinen ajattelutapa

Haluamme pitää luonnon tasapainossa. Kaura sopii parhaiten meidän leveysasteille ja sitä voidaan viljellä sukupolvelta toisella huoletta. Lisäksi kaura pitää huolta luonnosta: sitoo typpeä pelloilta, hyödyntää pitkien juuriensa maassa olevaa kosteutta ja tuottaa orgaanista massaa muokaten maata positiivisesti. Kaura tulee mahdollisimman läheltä ja vain tiloilta, jotka tunnemme.

Kaura tarjoaa monipuolisen, kasvipohjaisen vaihtoehdon ruokavalioon ja pienentää ympäristön kuormitusta ja säästää luonnonvaroja. Pyrimme tekemään hukkavapaata kauraa – kaikki käytetään periaatteella. Se mikä ei päädy ihmisten lautaselle, käytetään rehuna ja se mistä ei saada rehua, käytetään energialähteenä omassa myllyssä tai kaukolämpönä kylämme asukkaille.