Gluteenittomien kauratuotteiden valmistus alkoi Kinnusen Myllyn uudessa puhdaskauramyllyssä

2019.07.09

Kinnusen Myllyn historian suurin yksittäinen investointi on saatu valmiiksi ja gluteenittomien 65 Oats -kauratuotteiden myynti on alkanut. Samalla Kinnusen Mylly siirtyy kokonaan uusiutuvan energian käyttöön.

1960-luvulta asti oman alueensa raaka-aineista jauhoja ja eläinten rehuja valmistanut perheyritys Kinnusen Mylly saa nyt kolmannen tukijalkansa elintarvikekauran jalostuksesta. Pohjois-Suomessa, Utajärvellä, sijaitseva uusi 65 Oats -puhdaskauramylly on erikoistunut gluteenittomien kauratuotteiden valmistukseen. Vastaavia puhdaskauramyllyjä ei löydy montaa koko maailmasta.

Kaura viihtyy erityisen hyvin pohjoisen Suomen erikoisissa olosuhteissa. Pohjoisessa tuotettu kaura on puhdasta ja laadultaan omaa luokkaansa. Lisäksi alueen viljelijöiden ammattitaito on korkea. Kinnusen Myllyn puhdaskauramyllyssä käytetään pelkästään auditoiduilta sopimusviljelijöiltä hankittua gluteenia sisältävistä jyvistä puhdasta kauraa. Näin varmistetaan kauran turvallinen käyttö myös keliaakikoille ja muille gluteenia välttäville kuluttajille.

”Meille puhtaus kaurassa tarkoittaa myös gluteenittomuutta. Gluteenittomien tuotteiden kysyntä yhä kasvaa maailmalla, mutta kauraa niissä käytetään vielä harmillisen vähän vierasjyvien aiheuttaman kontaminaatioriskin vuoksi. Tämän vuoksi päätimme lähteä erikoistumaan turvallisesti tuotettuun gluteenittomaan puhdaskauraan.” kertoo toimitusjohtaja Aarne Kinnunen.

Myös itse myllyssä on panostettu puhtauteen: puhdaskauralle on oma viljavastaanotto, laboratorio, pakkaamo ja varasto. Myllyrakennus on ylipaineistettu ja siellä käytetään puhtaaksi suodatettua ilmaa. Huipputeknologia lajittelee prosessiin mahdollisesti päässeet vieraat jyvät. Kauramylly on FSSCC 22000 -tuoteturvallisuussertifioitu ja se on saanut Keliakialiiton myöntämän, Euroopan keliakialiittojen kattojärjestön AOECS:n standardeihin perustuvan virallisen gluteeniton -merkin.

Uudessa kauramyllyssä tuotetaan gluteenittomia kaurahiutaleita, -suurimoita, -rouheita ja -litisteitä – myös luomuversioina. Tuotteita myydään pohjoiseen leveyspiiriin viittaavalla 65 Oats -tuotemerkillä niin kotimaahan kuin ulkomaanvientiin. Aluksi keskitytään elintarviketeollisuuden tarpeisiin, tulevaisuudessa markkinoille tulee myös kuluttajapakkauksia.

Vastavalmistunut kauramylly mahdollistaa Kinnusen Myllyn siirtymisen kokonaan uusiutuvaan energiaan. Kaurahiutaleiden tuotannossa syntyy suuri määrä kaurankuorta, josta tuotetaan paitsi eläinten rehua myös höyryenergiaa rehutehtaan ja kauramyllyyn käyttöön sekä Utajärven kaukolämpöverkkoon.