Glutenfri Produktionskedja
Natur – Avtalsodlare – Kvarn
Allting börjar på åkern. Utgångspunkterna är goda: naturen här i norr erbjuder världens renaste odlingsmiljö för havre.
Här i vårt område är havre en av våra viktigaste odlingsväxter. Vi väljer yrkesskickliga, noggranna odlare som är villiga att förbinda sig till våra strikta krav på renhet.
I samarbetet deltar också ProAgrias toppsakkunniga som både utbildar och reviderar våra gårdar. Tillsammans hittar vi de bästa verksamhetsmetoderna och delar med oss av de bästa tillvägagångssätten. På så sätt får vi toppkvalitet och renhet.
Vi har helgat en egen kvarn åt renhavre från transport till mottagning av spannmål, förpackning och lagring. Vi har ett eget laboratorium och analyser för renhavre, med vilka vi säkerställer en glutenfri produktionskedja. Dessutom använder vi en utomstående laboratoriepartner vid certifieringen av glutenfrihet.
Kriterier och produktionskedja för glutenfri havre
Avtalsodlare
Omfattande yrkeskunskap, villighet att förbinda sig till och specialisera sig på renhavre
En ren åker
Rent utsäde, rena maskiner och spannmålslager på avtalsodlarens gård, glutenfri växtföljd
Rensning
Främmande spannmål rensas bort för hand
ProAgria
Fackmannanätverket reviderar, handleder och sporrar avtalsodlarna.
Ren logistik
Egen transport, långtradare och utbildade förare för renhavre
Högteknisk sortering
Toppmodern optisk och mekanisk sorteringsutrustning ger extra säkerhet när det gäller att få bort oönskade främmande korn.
Egen kvarn för renhavre
Egen spannmålsmottagning, egen process från början till den förpackade slutprodukten. Filtrerad luft i fabriken och egna mjölnare.
Mätning
Vårt eget laboratorium utför mätningar i olika skeden: på förhand, vid tipptillstånd, vid mottagning, i produktionen och i slutprodukterna. Certifierat samarbetslaboratorium, till vilket vi dagligen lämnar in prover och snabbt får resultat.