Historia

Vår familjekvarn finns i Utajärvi, i norra Finland, på den 65:e breddgraden. Vår havrekvarn är den nordligaste i världen, liksom även det område som lämpar sig för odling av havre.

Vår farfar Armi arbetade inom mjölnarbranschen i hela sitt liv. Han grundade en egen kvarn år 1962. Hans fyra söner byggde upp den lilla lokala kvarnen till en av de fem största kommersiella kvarnarna i Finland. Nu fortsätter den tredje generationen inom familjeföretaget och mjölnarbranschen. De riktar även blickarna mot den internationella marknaden.

Ett tecken på kvalitet är god smak, ett annat är renhet. För oss betyder glutenfri havre även renhet, eftersom havre till sin natur är glutenfri. Vår nya havrekvarn, som blev färdig under år 2019, är en av de få havrekvarnar som har koncentrerat sig på behandling av enbart glutenfri renhavre. Vi vill att den här unika råvaran ska förbli ren genom hela kedjan för att så många som möjligt skall kunna njuta av den.

Havre trivs bättre än många andra i den nordliga, rena och karga naturen. De korta, intensiva somrarna vårdar havren ömt och de kalla vintrarna är verkligt stränga mot skadedjuren. Dessa förhållanden gör att vår havre är ljusare och större än på andra platser. Också bättre, om du frågar oss, men det lönar sig absolut att smaka själv.

Här i norr har vi gedigen erfarenhet av att odla havre. Vi har alla växt upp med havregröt och därför känner vi till allt om havre. Välkommen till havrens breddgrad!

Därför är vår havre så unik

Glutenfritt

Havre innehåller inte gluten, den är av naturen helt glutenfri. Vanligtvis odlas och hanteras havre vid sidan av andra spannmål och därför blandas den med en sådan mängd spannmål som innehåller gluten att de officiella glutengränserna överskrids. Vi vill säkerställa att världens bästa havre är glutenfri från jord till bord för att alla ska kunna njuta av den, även celiakiker och andra som följer en glutenfri diet. Därför kommer vår nya kvarn och våra avtalsodlare att koncentrera sig enbart på glutenfri renhavre.

6–7 månader frost

När temperaturen sjunker till under noll tar Moder jord hand om merparten av skadedjuren och därmed minskar behovet av bekämpningsmedel. Ännu en orsak till att älska den stränga kölden och lyssna på tystnaden i midvintermörkret.

Midnattssol

Här uppe i norr skiner solen som allra mest 22 timmar i dygnet. Sommaren i norr är kort, men ytterst intensiv, vilket hjälper havren växa och ger den en helt egen karaktär.

Det rena vattnet I norr

Havre behöver vatten och mycket vatten. Och hos oss regnar det vanligtvis på sommaren. En stor fördel med detta är att vi inte behöver slösa rent dricksvatten på odlingarna. Visst är vårt land, de tusen sjöarnas land, även känt för de rikliga och rena grundvattenresurserna.

Ett ekologiskt tankesätt

Havre erbjuder ett mångsidigt vegetabiliskt alternativ i kosten och minskar belastningen på miljön och sparar naturresurser. Vi strävar efter att göra havre utan spill – enligt principen allt används. Det som inte kommer på människornas tallrik används som foder och det som inte kan användas som foder används som energi i vår egen kvarn eller som fjärrvärme för invånarna i vår by.

Vi vill hålla naturen i balans. Havre passar bäst på våra breddgrader och den kan utan problem odlas från generation till generation. Dessutom tar havren hand om naturen: den binder kväve i marken, utnyttjar med sina långa rötter den fukt som finns i marken och producerar organisk massa som bearbetar marken på ett positivt sätt. Havren kommer så nära ifrån som möjligt, och endast från gårdar vi känner till.