Kalle Vähäsöyrinki

Agrologi — Vitikon Tila, Tupos

”Minulle valkeni melko nuorena, että oma tavoitteeni on olla päätoiminen maanviljelijä.”

Millainen on viljelijätarinasi?

Vanhempani Helena ja Pentti ostivat pienen tilan Limingan Tupoksesta vuonna 1974, olin tuolloin yksivuotia. Tila oli aika heikossa kunnossa, mutta Pentti ottikin härkää sarvista ja alkoi töihin. Maita raivattiin pelloksi metsästä, ostettiin lisää ja vuokrattiin. Kasvoin itse tilalla ja tilan kanssa. Minulle valkeni melko nuorena, että oma tavoitteeni vois olla päätoiminen maanviljelijä. Kaikenlaista koneurakointia on tehty myös tilan ulkopuolelle, että tilan laajentaminen on ollut mahdollista.

Miten 65 Oats eroaa muista ja mitä sopimusviljelijänä toimiminen vaati?

Mylly on perheyritys ei mikään pörssiyhtiö. Läheinen sijainti, paikallinen toimija, joka sitoutuu ostamaan ja minä sitoudun myymään. Uskomme, että tässä yhtälössä molemmat pärjäävät. Kauran puhtaana pitäminen on totta kai osa sopimusta.

”Ohra tulee tähkälle ennen kuin kaura menee röyhylle. Ja silmä näkee sen.”

Mitä tarkoittaa olla gluteenittoman kauran viljelijä ja miten se poikkeaa tavallisesta?

Siemenet joilla kylvetään, tulee olla puhtaita. Ohra tulee tähkälle ennen kuin kaura menee röyhylle. Ja silmä näkee sen. Se helpottaa poimimaan mahdollisen ohran pois. Kaksi kertaa kesässä kaikki pellot kävellään läpi. Näin varmistetaan kauran puhtaus.

Miksi juuri kaura?

Limingan Tupoksessa on hyviä kauramaita. Maalaji sopii kauralle ja se on viljelyvarma kasvi.

Kauran tulevaisuus?

Uskon, että se on valoisa. Kysyntä on lisääntymään päin. Kaura elintarvikekäytössä on kasvussa ja hinta nousussa.

Loppusanat

Erikoistumisella viljelijän on mahdollista parantaa kannattavuutta ja se mahdollistaa kannattavan maanviljelyn. Suomessa paljon hyviä peltoja tällä hetkellä reservissä märkien vuosien ja huonon kannattavuuden takia. Jos viljelijälle maksetaan tuotteesta oikea hinta, se kannustaa yrittämään.